Covid-19 истерия без край…

Homus Hysterikus – или защо да си причиняваме това?

Признавам, сядам да напиша този текст с ясното съзнание,че ще предизвика полярни емоции.

Разбирам, приемам, че темата е чувствителна.

Надявам се тези редове да са от полза.

Може и да намерите нещо смислено и ориентиращо за себе си.

Не мога с малко думи да отворя цялото това Турболентно поле, така че… по-дълго ще е.

Както пожелаете. Можете да спрете и да продължите.

Да започнем с това:

Основният конфликт на днешния ден е фиксацията ни върху Външните фактори на нашия живот. Не какво става Вътре у нас, а Извън нас. Оттук, болезнената реакция на всякакви заплахи и кризи „отвън“, на които все по-заслепено реагираме.Подреждането “вътре” е дълга тема… Може да погледнете и другите ми постове, там има нещо…Но сега фокусът е на друго място.

Да започнем отдалеко.

Преди повече от 55 години тогавашния Гуру на съвременните масмедии, философът Маршал Маклуън, писа в „Глобалното информационно село“, че информацията в „информационните банки“ ( базите данни) ще стане толкова много, че хората ще бъдат все по-малко информирани.

Цитат по памет. Предавам смисъла.

Като добавим към това и развитието на Фейк новините ще стигнем до простичък извод:

Знанието, реалната оценка на действителността, става все по-голямо усилие!!! И все по-непопулярно. И все по-прикрито зад масовия поток от „сочни“ новини.

Преценката на информацията като реална, видоизменена, полу-истина или откровено лъжлива и заблуждаваща, изисква препроверяващи опорни знания в широк кръг от теми, т.е. изконни истини, факти, тенденции на общественото икономическото развитие, исторически цикли и др. Необходима е солидна образователна база, за да може преценките ни на събитията да са в руслото на Реалността. Такава, каквато е, а не такава, каквато ни се внушава.

Точно то, фундаменталното знание, изчезва през последните 30-40 години с въвеждането на тестови системи и други „практически улеснения“ в училища и университети.

Към тях принадлежат и купчина медийни клишета, които осъществяват ролята на Филтър към любопитството и критично осмисляне на „общоприетите истини“. Бомбардиране с „форматирани“ новини е също част от процеса на заблуда..

Всички мислят така, „знаят това“, а ти кой си, че казваш друго?

Това се нарича „аргумент на сплашването“ (по Айн Ранд). Обединеното колективно съзнание отрича и осъществява натиск върху единиците инакомислещи чрез „инвалидизиране“.

Т.е с лепене на етикети като „еретик“, „безумец“, „фантазьор“, по-безобидни или по-агресивни според случая до „малоумник“, „безотговорен“ и каквото още се сетите.

Тази отработена реакция на преобладаващия колективистичен ум е още един начин да се предотврати разпространението на послания, които надхвърлят клишетата, към които аудиториите са приучавани и приспивани вече половин век и повече.

От своя страна, медиите, колкото са по-масово концентрирани и „отговарящи на определени професионални стандарти“ (съществен остава въпроса КАКВИ), толкова повече опростяват (за по-лесно възприемане) и тиражират своите клишета и внушения глобално.

Упорито и всекидневно, докато не остане нито един жител на планетата, който да не е „информиран“ за темата на деня…(т.е. ВНУШЕН)

И, естествено да има „мнение“ и „позиция“ по въпроса.

Мнение или Знание?

Всъщност това е и конфликта ни с Реалността. Всички имат Мнение и Позиция. „За“ или „Против“, какво „Трябва да се направи“, „Какво не трябва да се допусне“.

Екраните ни показват „специалисти“ и „експерти“ на които да се доверим (сляпо), а те често не могат да застанат на една ясна позиция. И ние започваме „да си мерим“ експертите по разделителната линия „За този“ и „Против онзи“, оставайки в гьола на повърхността.

Социалните медии прекрасно стимулират този „Его асансьор“ на изявата по „разделение“ и „сравнение“, където всеки има възможност да си каже НАБЪРЗО тежката дума: отново „Позиция“ и „Мнение“… За, Против, Горе, Долу или просто „ Е– си и майката“.

Мнение, Позиция или Знание?

Ако има тема, която да ви вълнува и искате да разберете повечко…единственият начин е задълбоченото й проучване. Ще отнеме доста време и усилие, но поне ще стъпите на земята.

Мнение може да си създадете за секунди и да сложите лайк, коментар или друго.

Взаимоотношения като с вендинг автомат: Пускате монетка, взимате кафе, чувате „авторитет“ и се „информирате“, реагирате, спорите, заклеймявате, одобрявате.

Все този Панаир.

Актуалната вирусна истерия и сблъсъците на разделителни линии са резултат на това незадълбочено, неинформирано реагиране. За сметка на това бързо получавате куп светкавично „лайкващи“ поддръжници и групи „врагове“, които „нищо не разбират, защото не са като вас“, които смело можете да критикувате с удовлетворение и да „инфлуенсвате“!

Та за Ковид истерията ставаше дума, като пример за ограничения ни живот извън знанието.

Няма да се правя на експерт, защото това би означавало да възпроизведа модела „ВЕРВАЙТЕ МИ“ и срещу тази „ВЯРА“, като монетка, да ви пусна от вендинг автомата готово смляни изводи и решения, които мнозина ще приемат, а останалите ще нападнат, тъй като нито едните нито другите са влезли в дълбочина на познаване на проблема. Само факти.

За да успокоя духовете, бих си позволил само да посоча въпросите, които би било полезно да проучите, за да разберете, че под повърхността на „пандемията“ има още много пластове, които, най-вероятно, ви засягат повече от един вирус.

 1. Да започнем с критериите за „Епидемия“ и „Пандемия“. В края на януари 2019 година беше обявена грипна ваканция за учениците, когато заболелите надхвърлиха 25 ученика на 100. В много сайтове от този период ясно се посочват критериите за регионална грипна епидемия. Колко заболели? Пише го в информациите от този период. Намерете ги, сравнете ги. Кога Световната Здравна Организация променя критериите за „пандемия“, кой месец, коя година? От кого се финансира тази частна структура, присвоила си ролята на световен здравен господар? В чий интерес?
 2. Какви са статистическите резултати „Умирания по причини за смъртта по пол и възрастови групи“ през последните 10 години, по данни на НСИ. Какво посочват тези данни? Изводи? Увеличава ли се смъртността в БГ или починалите от усложнения в резултат на хронични болести от години се прехвърлят в друга графа?
 3. Какво означава полевото учение Event 201 , осъществено от John Hopkins Center обявено така: Friday, October 18, 2019
  8:45 a.m. – 12:30 p.m.
  The Pierre hotel
  New York, NY и кой финасира това „събитие“. Какви „сценарни хипотези“ разглежда то? В какви области? И пак вижте датата, после.
 4. Кога избухва заразяването в Ухан? Има ли изолиран в чист вид и проучен SARS-2 ? Актуална ли е още наградата от 225 000 Евро за учен, който изолира и предостави в чист вид вируса? Коя лаборатория в света е „открила“ и „притежава“ проби от Covid 19, коя го е изучила „на живо“ , Станфорд, Калифорния? Институтът Роберт Кох? Ухан? Има ли проби на разположение на John Hopkins Center ? Или „за справка“ се ползва компютърно създаден модел на вируса? Как работи и какво открива PCR теста? Нещо конкретно или просто наличието на инфекция? Та срещу каво всъщност се “бори” света? Срещу какво? И ваксината какво “бори”? Нещо неустановено и неизследвано…
 1. Кой е Дейвид Тирел(David Arthur John Tyrell)? С какво се занимава през целия си живот, включително през периода 1951-1954 година по време на Корейската война? Какво има общо с корона-вирусите по принцип. Какво е участието му за класификацията на вирусите, като агенти на биологично оръжие. Какво е записано в доклада от 1969 година за ефикасността на биологичните оръжия върху които се работи. Включително 20 варианта на корона вируси.
 1. Какво пише в тази книжка? Какво „зануляване“ се разглежда в нея според основателят и основен организатор на Давоския икономически форум? Кой ще спечели?
 1. Jaques Attali : A Brief History of the Future: A Brave and Controversial Look at the Twenty-First Century. Вижте как преди 10 години „пандемията“ се разглежда като „иконочмическа алтернатива“ на „невъзможната вече“ Трета световна война.
 1. Какво представлява органицията Council for Inclusive Capitalism, кои са нейните 27 пазители/guardians, как се подбрани и кого представляват? Коя е Lee Forester De Rotshield и защо Ватикана участва в тази структура. Ролята на Папата, Йезуитите? А, всъщност какво означава Inclusive Captalism, Stakeholders Captalism, какво общо имат със „зелена икономика“, „борба с климатичните промени“ и „устойчив растеж“ – термин, който още от първите доклади на „Римския клуб“ 1968 г. е ефимизъм на ограничаване и контрол на населението, мека форма на геноцид. Ще има ли деиндустриализация….
 1. И какво общо имат последните три въпроса с Ковид истерията? Дали ЗАД “спасителните” локдауни, ограничителни мерки, ваксинационни кампании, с придружаващите ги конфликти между групи население, не прозира този важен GREAT RESET? Дали, когато всичко се върне “към нормалното”, вече отдъхващи, “оцелели” и “успешно ваксинирани” няма да се събудим в една нова реалност, която малко сме пропуснали да видим като движение и процес покрай нас? Дали “ПостКовид” живота ще ни допадне? Или ще се запитаме “Какво проспахме?”

Изписах всичко това с една единствена цел.

Който наистина се интересува от реалните процеси в съвременния свят, може да потърси и намери своите отговори през знание.

Оставям въпросите горе, като начална пътна карта. По разклоненията на други пътечки, които ще открите сами, ще намерите още отговори и знание за себе си.

Така или иначе живеем в началото на мощни социално-икономически, структурни Промени… искаме или не.

От всеки един от нас зависи, доколко искаме да държим очите си широко отворени.

Кризите се появяват и си отиват.

За едни катастрофа, за други възможност.

Praemonitus Praemunitus – Предупреден, значи въоръжен.

Успех.

Ханя,

03/11/2021

%d bloggers like this: